zaglavlje_prokurative

Znakovni jezik je najistaknutija karakteristika osoba oštećena sluha. On je, poput svih drugih jezika, komunikacijski sustav koji se koristi za razmjenu informacija među ljudima. To je sustav vizualnih znakova koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika šake), orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke, tvore koncept odnosno smisao riječi.

Znakovni jezik ne izvodi se samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daje intonaciju, a da bi se poruka uspješno prenijela,  kombinira se s čitanjem s usana. Također, ima i svoji gramatiku i uči se kao i svaki drugi strani jezik. Dakle, znakovni jezik omogućava gluhim osobama efikasnu komunikaciju.

Istraživanja na području lingvistike znakovnoga jezika pokazuju da je svojom strukturom savršeno prilagođen vidnom modalitetu percepcije, koji je dominantan modalitet percepcije govora i svijeta uopće kod osoba oštećena sluha. Znakovni jezik odašilje potpune informacije, što nije slučaj s glasovnim govorom kod osoba oštećena sluha. Postoje i drugi nacionalni znakovni jezici (britanski, američki i dr.), a nastoji se usustaviti i međunarodni znakovni jezik koji bi još više olakšao komunikaciju među osobama oštećena sluha iz cijeloga svijeta.

Parlament Europske unije je 2001.g. preporučio zemljama članicama zaštitu, promociju i priznavanje znakovnih jezika. Uporabom znakovnoga jezika gluhe osobe mogu iskoristiti svoje mogućnosti u korist društvene zajednice, svoje obitelji i njih samih. Uz olakšavanje života osobama oštećena sluha u kontaktu s „čujućom“ populacijom, jedan od najvažnijih razloga učenja hrvatskoga znakovnoga jezika je odgajanje i razvijanje pozitivnog odnosa prema osobama oštećena sluha, posebno kod djece. 

Svjedoci smo da se hrvatski znakovni jezik već primjenjuje u svakodnevnom životu građana, a uključen je i u medije (prevođenje vijesti te drugih zanimljivih emisija na nacionalnoj televiziji). Porast interesa za tečajeve hrvatskoga znakovnoga jezika iz godine u godinu pokazuje nam da su naši sugrađani prepoznali potrebu učenja ovog jezika te davanja podrške osobama oštećena sluha.

 Na kraju ćemo citirati Olivera Sacksa, esejista, neurologa i psihologa:

   "Znakovni jezik je jednako prikladan i za ljubav i za govore, za flert i za matematiku."


 abeceda            abeceda2


Kontakt

Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Splita i Županije splitsko - dalmatinske
 
Bana Josipa Jelačića 6
21 000 Split
 
 OIB: 51163570253
 
Mob: +385 91 10 81 949 (sms-predsjednica Višnja)
 
+385 91 15 42 602 (prevoditeljica Suzana)
 
Tel/fax: +385 21 348 787
 
E-mail: ugnost@gmail.com
 
face     Twitter logo blue
 
IBAN:

HR92 2330 0031 1000 7291 3

 
  
suza

logo transparent srednji hr

Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.