zaglavlje_prokurative

Od listopada će započeti tečajevi hrvatskog znakovnog jezika te hrvatskog i

engleskog jezika koji će se održavati jednom tjedno u trajanju po dva

školska sata.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem e-mail adrese

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ili telefona 348-787 putem kojih možete 

saznati i sve informacije o tečajevima.

Točan početak nastave bit će objavljen naknadno.

Pozivamo sve zainteresirane na kratku edukaciju znakovnog jezika koja će se održati

u suradnji s Udrugom S4S (studenti za studente) u subotu 24.11. s početkom

u 10:00h u prostorijama naše udruge.

Svi ste dobro došli!smile

Dragi članovi, obavještavamo vas da je Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN)  izradio

novu web stranicu koju možete naći na staroj adresi www.hsgn.hr

Kako bi omogućili svim gluhim i nagluhim članovima besplatno stjecanje novih znanja i

kompetencija u korištenju računala na tu web stranicu postavili su e-learning tečaj

(za samoučenje) o programima Officeovog paketa. Sudjelovanje je besplatno, a na tečaj

se možete prijaviti bilo kada i e-sadržaje pregledavati u bilo koje doba dana. 

Da biste se priključili na tečaj potrebni su Vam pristupni podaci (korisničko ime i lozinka)

koje ćete dobiti slanjem osobnih podataka IME I PREZIME, MJESTO STANOVANJA, 

E-MAIL ADRESA  na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Nakon dobivanja pristupnih podataka sadržajima možete pristupiti kroz web stranicu

HSGN klikom na ikonu ECDL s desne strane. Otvorit će vam se korisničko sučelje gdje

je potrebno upisati dobivene pristupne podatke.

Ostale upute za korištenje e-sadržaja nalaze se u samim sadržajima, ali ako imate bilo

kakvih pitanja slobodno se obratite na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Dana 20.04.2012. godine, u prostorijama naše Udruge, održana je mala svečanost.
Naši nezaposleni članovi Damir Bilokapić, Živko Franičević, Mario Križanović, Gorana Mijatović, Igor Radić, Nikola Vučković i Gordan Vuković svojim su marljivim radom, učenjem i uspješnim polaganjem ispita zavrijedili Uvjerenja za upis zanimanja ECDL specijalist u radnu knjižicu.
U Učilištu "Algebra" nastava se održavala svakodnevno, dva i pol mjeseca, a važan čimbenik uspješno završenog tečaja bila je prisutnost tumača hrvatskog  znakovnog jezika na svakom nastavnom satu.
Polaznicima je uvjerenja uručio gospodin Andrija Halec, predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih. HSGN je našim članovima omogućio edukacije sredstvima iz trogodišnjeg programa "Jednake mogućnosti za gluhe i nagluhe osobe – Do posla kroz nova znanja i nove tehnologije" koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Partner u projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Nadamo se da će ova edukacija doprinijeti bržem zapošljavanju naših članova.

   Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_31    Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_24  Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_32

Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_29 Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_22 Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_34 Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_27

    Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_52     Podjela_uvjerenja_Split_20.04.2012_53   

Krenemo li od činjenice da je znanje ukupnost činjenica, informacija i vještina koje je osoba stekla iskustvom i obrazovanjem, i to najčešće čitanjem, gledanjem i slušanjem, vidimo da su osobe oštećena sluha zakinute za značajan dio informacija koje se prenose komunikacijom tj. procesom izmjene informacija preko dogovorenog sustava znakova. U našoj kulturi komunikacija se najčešće odvija verbalnim znakovima i zbog toga je ona najveći problem osoba oštećena sluha.

Upravo iz toga razloga najveću pažnju poklanjamo edukacijama koje pomažu osobama oštećena sluha u ostvarivanju bolje komunikacije sa svojom okolinom. Upotrebom nove informatičke tehnologije gluhe osobe imaju mogućnost komunikacije na daljinu, a posebno im je zanimljiva komunikacija putem videokonferencijske veze jer na taj način mogu na daljinu komunicirati hrvatskim ili međunarodnim znakovnim jezikom. Također, ovim se edukacijama stvaraju uvjeti za jednake mogućnosti u različitim životnim situacijama (školovanje, zapošljavanje, ostvarivanje različitih prava, druženje i slično).

Od 2005.g. u Udruzi djeluje Informatička sekcija za koju je još uvijek zainteresiran veliki broj članova. Tijekom 2006.godine održala su se dva tečaja za stjecanje osnovnih informatičkih znanja i vještina, posebno za Word, Excel i Internet. S tim edukacijama se nastavilo i narednih godina, a kako su naši članovi bili izuzetno zadovoljni usvojenim znanjem, željeli su naučiti mnogo više od samih osnova. Zbog toga smo sa zadovoljstvom organizirali i napredne tečajeve.

informatika  informatika-2.generacija-0  informatika-0

Tijekom 2009. i 2010.g. organizirani su tečajevi za web dizajnere, koji imaju za cilj pridonijeti što većem zapošljavanju i samozapošljavanju osoba oštećena sluha.

Web_dizajn_5  Web_dizajn_1  Web_dizajn_7

Početkom 2012.g. Hrvatski savez gluhih i nagluhih je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Učilištem Algebra organizirao obrazovanje kojim polaznici dobivaju zvanje "ECDL specijalist" koje se upisuje u radnu knjižicu.

Ecdl_15.03.2012_4  Ecdl_09.03.2012_6  Ecdl_23.01.2012_6  Ecdl_15.03.2012_7

U zadnjem desetljeću Udruga je popularizacijom znakovnoga jezika znatno pridonijela svladavanju jezičnih barijera i boljem snalaženju gluhih osoba u svakodnevnom životu. Posljednjih nekoliko godina više od tristo osoba raznih struka i profila završilo je tečajeve prvog i drugog stupnja hrvatskoga znakovnoga jezika koje je organizirala naša Udruga.

jaka_znakovni  hzj  hzj1

hzj3  hzj4  hzj2

Našu Udrugu već dugo godina, posebno tijekom ljeta, posjećuju strani turisti koji se upisuju u knjigu utisaka i s kojima organiziramo razna druženja. Upravo to je razlog zbog čega su naši članovi izuzetno zainteresirani za učenje engleskoga jezika na tečaju koji se održava od 2008.g., prvih godina volonterski, a zadnju godinu smo dobili sredstva iz državnog proračuna.

SLIKE_013  SLIKE_008 SLIKE_011

eng  SLIKE_010  SLIKE_014

 

Također, radi što pravilnije komunikacije 2011.g. organiziran je i tečaj hrvatskoga jezika jer je pismenost gluhih osoba uglavnom slaba. Problem im predstavlja korištenje glagola i imenica u ispravnim gramatičkim kategorijama (rodu, broju i licu, odnosno padežu) te oskudan vokabular zbog čega često ne razumiju poslanu im poruku.

DSC01112  hrvatski_2  DSC01118

Hrvatski_jezik_9  Hrvatski_jezik_5  Hrvatski_jezik_11

Naši članovi su jako zainteresirani za sve ove edukacije jer im pomažu da što pravilnije pošalju poruku u direktnom komuniciranju, ali i u komuniciranju na daljinu pomoću novih tehnologija. Kontakt

Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Splita i Županije splitsko - dalmatinske
 
Bana Josipa Jelačića 6
21 000 Split
 
 OIB: 51163570253
 
Mob: +385 91 10 81 949 (sms-predsjednica Višnja)
 
+385 91 15 42 602 (prevoditeljica Suzana)
 
Tel/fax: +385 21 348 787
 
E-mail: ugnost@gmail.com
 
face     Twitter logo blue
 
IBAN:

HR92 2330 0031 1000 7291 3

 
  
suza

logo transparent srednji hr

Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.